Răspunsul tău e aici!
Ai o întrebare la care nu găsești răspunsul? Nu știi unde să te adresezi?
18 March 2019
Forumul Național al Para-juriștilor din Republica Moldova, ediția I-a
Asociația Națională a Para Juriștilor din Moldova (ANPM) - un an de activitate – realizări, provocări, perspective.
La 15 martie 2019, la Chișinău, a avut loc Forumul Național al Para-juriștilor din Republica Moldova, ediția I-a. Bilanțul activităților ANPM desfășurate pe parcursul primului an de la crearea Asociației, prezentarea rețelei naționale de para-juriști și consolodarea relațiilor de parteneriat cu instituțiile și ONG-urile din domeniu, au constituit subiectele principale abordate în cadrul Forumului.
”Ne-am propus să consolidăm rețeaua de para-juriști și să contribuim esențial la capacitarea acesteia din punct de vedere profesional, să abilităm juridic populația prin prisma categoriilor vulnerabile de populație și a problemelor specifice cu care se confruntă. Astfel, tot mai mulți oameni să aibă acces la asistență juridică primară. Noi cunoaștem problemele oamenilor și știm cum pot fi rezolvate. Para-juristul este mereu alături de oameni și este puntea de legătură dintre cetățean și accesul la justiție. Serviciile noastre sunt gratuite, disponibile în toată țara, dar și online, prin intermediul site-ului www.parajurist.md. Vom chema la dialog autoritățile statului, donatorii interesați de domeniu ca să le vorbim despre experiența noastră, să îi asigurăm că putem fi un partener de încredere și că putem face lucruri mari împreună.”, a menționat Violetta ODAGIU, Director executiv ANPM, în deschiderea Forumului.
De asemenea, pe agenda evenimentului s-au regăsit și subiecte precum abilitarea juridică a populației prin prisma categoriilor de probleme și beneficiari specifici și asistența juridică primară – principalele provocări și perspective de dezvoltare. Cu referire la perspectivele, sustenabilitatea și instituționalizarea serviciului de asistență juridică primară, Victor MUNTEANU, Directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros-Moldova, a declarat:
„Instituționalozare nu înseamnă birocratizare, înseamnă recunoaștere a unei profesii care este populată de oameni care au interes să o desfășoare la nivel local, în diverse forme. Lăsam terenul larg deschis pentru finanțare pentru donatori pe diverse ramuri, administrație publică locală, administrația publică centrală, cele mai diverse structuri si forme.”
În prezent, 62 de para-juriști își desfășoară activitatea în toată țara.
Prezent la eveniment, Directorul executiv CNAJGS, Lilian DARII a declarat:
“A fi para-jurist este deja oficial, este deja în lege, mă bucur că para-juriștii nu s-au oprit doar la a le fi recunoscută activitatea ca profesie, dar au constituit Asociația lor profesională și au înregistrat rezultate încurajatoare”.
Cu diplome de merit au fost distinse instituțiile și persoanele care au contribuit la crearea și instituționalizarea rețelei de para-juriști din Republica Moldova.
La eveniment au participat peste 100 de persoane, membri ANPM, para-juriști, parteneri ai ANPM, practicieni și experți din structuri guvernamentale și societatea civilă, donatori ce au contribuit și/sau contribuie la crearea/dezvoltarea serviciului de asistență juridică primară și a ANPM, reprezentanți ai instituțiilor naționale și internaționale, reprezentanți mass-media.
Forumul a fost organizat de către Asociația Națională a Para-juriștilor din Moldova în parteneriat cu Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat și cu susținerea financiară a Departamentului Justiție și Drepturile Omului a Fundației Soros-Moldova.
Imagini de la eveniment găsiți aici: ANPMDL.