Răspunsul tău e aici!
Ai o întrebare la care nu găsești răspunsul? Nu știi unde să te adresezi?
19 November 2020
PREGĂTIREA DEȚINUȚILOR PENTRU REINTRARE: patru repere fundamentale
Aproape toți deținuții sunt, în cele din urmă, eliberați înapoi în societate. Dacă aceștia revin în societate cu succes - ca membri care contribuie la bunăstarea ei – sau fără succes - este o chestiune de siguranță publică.
Din păcate, o mare parte deținuților nu sunt în stare să facă o tranziție reușită și se întorc în penitenciare.
Foștii deținuți se confruntă cu multe obstacole în libertate. Cu unele, de regulă, se confruntă, însă, și până a ajunge în detenție - șomajul, abuzul de substanțe, stima de sine scăzută, relații antisociale etc.
Alte obstacole rezultă din experiența închisorii în sine. Deținuții au puțin control asupra vieții de zi cu zi, ceea ce înseamnă că pot fi copleșiți de alegerile cu care se confruntă după închisoare, fiind deseori nepregătiți să ia decizii bune.
Mai mult, închisoarea, de regulă, îi elimină din rețelele de sprijin pe care cândva le-au avut, sprijin care i-ar putea ajuta să facă o tranziție de succes. De obicei, închisorile fac prea puțin pentru a pregăti deținuții să se reintegreze și să adopte o atitudine proactivă față de necesitățile lor, odată eliberați.
Adesea, deținuții ei înșiși nu se gândesc la aceste tipuri de probleme și au doar idei generale despre viitorul lor după eliberare.
Cu toate acestea, există pași practici care ar putea pregăti mai bine deținuții pentru reintegrare în societate și spori șansele lor de a pune punct definitiv relației lor cu închisoarea.
Pentru o reintegrare reușită e nevoie de patru lucruri esențiale, care vor constitui fundamentul vieții în libertate:
Construirea relațiilor soaciale constructive și durabile
Relațiile constructive și durabile sunt importante pentru foștii deținuți în timpul reintegrării în societate. Cu toate acestea, mulți au rupt relațiiile cu familia sau/și grupul de suport odată cu condamnarea cu închisoarea. Aceasta ar putea fi o situație de risc, care ar determina fostul deținut să revină la un comportament antisocial, de aceea e nevoie de câteva soluții, cum ar fi:
Găsirea mentorilor - identificați voluntari sau membri ai familiei care ar putea să servescă drept mentori în timpul reintegrării lor. Mentorii pot fi instruiți pentru a oferi sprijin, sfaturi, prietenie și uneori asistență practică.
Reunirea familiilor - reconstruiți și reparați relațiile dintre deținuți și familiile lor (sau prietenii, dacă familia nu este o opțiune). Începeți prin deschiderea căilor de comunicare prin scrisori, apeluri telefonice și vizite.
Dezvoltarea comunităților - comunitățile de sprijin pot susține deținuții în timpul tranziției lor. Încurajați mentorii și membrii familiei să ajute foștii deținuți să câștige încrederea comunității lor.
Abordarea nevoilor
Foștii deținuți se confruntă cu probleme de supraviețuire din momentul în care părăsesc închisoarea, precum de unde să găsească mâncare, unde să caute adăpost și așa mai departe. Un plan clar le oferă foștilor prizonieri timpul să se adapteze vieții în afara închisorii. Ce poate fi făcut :
Planificarea în prealabil - ajutați deținutul care urmează să se elibereze să își creeze planuri realiste pentru primele 24 de ore de eliberare. Asta include cazarea pentru prima noapte, transportarea către acea locație, găsirea mâncării și a hainelor, acoperirea costurilor pentru aceste nevoi, petrecerea timpului liber etc.
Localizarea resurselor - identificați resurse valabile foștilor deținuți de la ONG-uri, instituții publice etc. Asigurați-vă că aceștia cunosc procedurile de aplicare la job, orele de operare, locația oficiilor și cât e eligibili sunt pentru fiecare dintre acestea.
Evitarea problemelor - foștii deținuți se vor confrunta cu probleme familiare când se întorc în societate. Ajutați-i să identifice prieteni, membri de familie, locații și circumstanțe care ar putea să îi atragă către vechile probleme și să dezvolte strategii pentru evitarea lor.
Identificarea ajutorului - unele probleme necesită ajutorul persoanelor cu o pregătire specializată. Ajutați deținuții care au nevoie să găsească tratament pentru boli mintale, dependențe, condiții medicale și așa mai departe.
Contribuirea la societate
Să devii un membru care contribuie la dezvoltarea societății necesită dorință, timp și efort. Foștii deținuți vor trebui să se descurce în mod corespunzător cu trecutul lor și să-și construiască un viitor constructiv. La ce trebuie de atras atenția :
Remedierea relațiilor - reintegrarea cu succes în societate rămâne a fi dificilă, atâta timp cât prejudiciul cauzat în trecut rămâne a fi neadresat. Înrolați facilitatori calificați pentru ca aceștia să conducă sedințe de recuperare pentru victime cu scopul de a discuta remedierea și reconstruirea relațiilor distruse.
Ajută-i pe alții - voluntariatul cu organizații civice sau de caritate ajută foștii deținuți să construiască relații pozitive, să dezvolte o rutină zilnică și să învețe abilități folositoare pentru un viitor job.
Evalurea punctelor puternice și slabe
O pregătire efectivă pentru reintegrare necesită o evaluare sinceră a punctelor personale puternice și slabe ale deținutului. De fapt, așa o evaluare onestă creează cadrul în care aceste 10 puncte pot fi cele mai efective. Cum se aplică aceasta practic:
Inventariu de conduită
Identificați punctele personale puternice ale eținutului, precum educația, istoricul angajărilor și abilități. Luați în considerare ceea ce acesta posedă, precum relațiile familiale, rețelele sociale, maturitatea spirituală și talente nedezvoltate. Revizionați necesitățile lor, precum tratamentul dependențelor, probleme de sănătate etc. Utilizați acest inventariu (completându-l de câte ori e nevoie) pentru a ajuta deținutul să își planifice realist reintegrarea în societate.
Alte resurse importante
Reintegrarea cu succes a foștilor deținuți în societate necesită angajament și lucru din partea lor. Totodată, aceștia au nevoie de ajutor semnificativ din partea societății. Resursele care trebuie făcute disponibile sunt:
- În închisoare - educație și formare profesională pentru a ajuta deținutul să capete abilități necesare funcționării în societate.
- Tratament pentru abuzul de substanțe ilegale în închisori și comunități.
- Locuințe tranzitorii pentru a oferi foștilor deținuți un mediu structurat de pentru perioada reintegrîrii în societate.
- Asistență financiară pentru a ajuta foștii deținuți să își asigure necesitățile de bază precum adăpost, haine și mâncare, imediat cum părăsesc închisoarea.
Sursa: http://restorativejustice.org/
____
Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” este susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova.
Proiectul, cu sloganul „Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține”, va avea o durată de un an și va fi impelementat în patru raioane din țară: Soroca, Căușeni, Cahul, Taraclia. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 40 de foști deținuți din aceste raioane.